La modalitat formativa dual amb enfocament STEAM, clau per cobrir la transformació tecnològica que viu el sector de l’aigua

La demanda de personal tècnic altament qualificat en el sector de l’aigua i l’energia està en augment, i l’FP dual amb un enfocament STEAM es posiciona com una via clau per respondre a aquesta necessitat. Les companyies requereixen professionals amb competències verdes per, d’una banda, crear productes o serveis sostenibles; i, de l’altra, implantar processos de producció més sostenibles.

A més, la inversió creixent en tecnologies netes i energies renovables obre noves oportunitats laborals en aquests sectors estratègics, on els graus formatius STEAM en la modalitat dual constitueixen un pilar essencial per poder satisfer la demanda de professionals en les ocupacions verdes. Mitjançant un model educatiu teoricopràctic, enfocat en les ciències, la tecnologia, l’enginyeria, les arts o les matemàtiques, els futurs professionals estan preparats per desenvolupar i implementar estratègies sostenibles en diversos sectors.

És el cas del sector de l’aigua, on aquesta modalitat dual té un paper fonamental en la inserció laboral dels joves i en la preparació de professionals altament qualificats. L’automatització, l’anàlisi de dades i la intel·ligència artificial estan revolucionant la gestió de l’aigua, i, en aquest sentit, la formació dual en disciplines STEAM permet desenvolupar i implementar tecnologies avançades per optimitzar l’ús i el tractament de l’aigua.

Per posar-ne alguns exemples, el coneixement en ciències ambientals, química i biotecnologia és fonamental per garantir la gestió eficient dels recursos hídrics i la reducció de l’impacte ambiental. Enginyers i tècnics especialitzats en hidràulica, mecànica i electrònica poden millorar i mantenir les xarxes de distribució, les plantes de tractament i els sistemes de dessalació, i garantir-ne l’operativitat i l’eficiència. Així mateix, la formació matemàtica i la robòtica faciliten el desenvolupament de models predictius basats en la intel·ligència artificial que permeten anticipar el deteriorament estructural de les instal·lacions. En definitiva, impulsar la formació dual STEAM en aquest àmbit no només garanteix una major ocupabilitat, sinó que també contribueix al desenvolupament d’infraestructures més resilients i a una optimització dels recursos.

L’aposta per una formació professional dual d’excel·lència en l’àmbit de l’aigua

Amb aquesta visió, promovem des del 2012 cicles d’FP dual a través de l’Escola de l’Aigua, com el cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) de Xarxes i Estacions de Tractament d’Aigües i el cicle formatiu de grau superior (CFGS) de Gestió de l’Aigua. Ambdós cicles s’imparteixen de la mà d’Agbar, en la modalitat dual i en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, a l’Institut Pere Martell de Tarragona i a l’Institut de Sostenibilitat i Medi Ambient de Barcelona. El CFGM de Xarxes i Estacions de Tractament d’Aigües es pot cursar també a l’Escola Municipal del Treball de Granollers i a l’Institut Alfons Costafreda de Tàrrega. Pel que fa al CFGS de Gestió de l’Aigua, s’imparteix a l’Institut Esteve Terradas de Cornellà.

L’experiència de Marçal Garsot: “M’ha sorprès la capacitat d’innovació, amb la introducció de noves tecnologies en la gestió del cicle integral de l’aigua”.


 

Marçal Garsot és un estudiant de Granollers que fa el segon curs del CFGM de Xarxes i Estacions de Tractament d’Aigües a l’Escola Municipal del Treball de Granollers i ha volgut compartir com és treballar amb Agbar.

· Per què t’has decidit per aquest cicle formatiu?

Aquest cicle em va semblar molt interessant, ja que té moltes sortides professionals i la gestió de l’aigua és un aspecte primordial per a la vida i un àmbit on la IA i la tecnologia estan molt presents per millorar el servei.

· Per què has escollit l’FP dual en lloc de la modalitat tradicional?

Perquè la modalitat de l’FP dual permet combinar la formació teòrica que s’explica a classe amb la formació pràctica del treball, cosa que comporta un contacte directe amb les empreses i un ensenyament més complet.

· Com descriuries fins ara la teva experiència amb l’FP dual?

La meva experiència amb l’FP dual fins ara és molt positiva. He aconseguit establir des del principi una relació molt bona amb els meus responsables i els companys de manera que em sento molt integrat. Tots ells m’estan ensenyant coses noves dins d’aquest àmbit.

· Què és el que més t’ha sorprès de la formació i de la teva estada de pràctiques amb Agbar?

El que més m’ha sorprès de l’FP dual ha sigut la connexió directa entre l’escola i l’empresa i la possibilitat de treballar en projectes reals. Per altra part, també m’ha sorprès la capacitat d’innovació, amb la introducció de noves tecnologies en la gestió del cicle integral de l’aigua.

· En quin àmbit voldries especialitzar-te?

Ara per ara no sé en quin àmbit especialitzar-me, però tots en els quals he treballat dins de l’FP dual m’han semblat molt interessants i amb molt bones oportunitats de treball, sobretot per a la gent jove.