Notícies

El programa de sensibilització d’Aigües Sabadell, l’EDUCASSA, enceta la seva 38a edició

El programa de sensibilització d’Aigües Sabadell, l’EDUCASSA, enceta la seva 38a edició

Aquest dijous han començat les visites dels escolars a la instal·lació de Sabadell Riu Ripoll. La primera sessió ha rebut la visita de la regidora de Transició Ecològica, Sílvia Garcia

Aquest dijous, 3 d’octubre, ha començat la 38a edició del programa educatiu d’Aigües Sabadell, el degà d'aquestes característiques en tot l'Estat. Els estudiants de 5è de l’escola Cifuentes han estat els primers en estrenar les activitats a la depuradora. La primera sessió ha rebut la visita de la regidora de Transició Ecològica, Sílvia Garcia, a més del Director General d’Aigües Sabadell, Lluís Jordan, i la directora de Sostenibilitat i Transformació, Elisabeth Santacruz.

L’EDUCASSA, que forma part del programa Ciutat i Escola que impulsa el departament d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell, consta de tres activitats: ‘On és l’aigua?’, dirigida als nens i nenes d’entre 3 i 5 anys; ‘Dins l’aigua’, per als nois i noies d’entre 6 i 9 anys, i ‘El recorregut de l’aigua: des del lavabo fins al riu’, orientada als i les estudiants d’entre 10 i 14 anys. Tots els tallers busquen la participació activa dels infants mitjançant jocs de rol o experiments que simulen el procés de depuració de l’aigua a petita escala, entre d’altres. El programa clou, com sempre, amb el tradicional Concurs de Dibuix CASSA, que premia els millors dibuixos sobre l’aigua dels participants a la darrera activitat del programa. Amb l’EDUCASSA, Aigües Sabadell pretén que un estudiant sabadellenc pugui rebre fins a 3 impactes educatius sobre l’aigua durant tota la seva educació obligatòria.

Aquest primer trimestre del curs escolar, fins al desembre, Aigües Sabadell ofereix el taller orientat als i les estudiants d'entre els 10 i els 14 anys. En ell, els alumnes visiten la planta de Sabadell Riu Ripoll per conèixer el procés de sanejament de les aigües residuals, així com la reutilització i regeneració de l’aigua, i el Biotop, el projecte de transformació i col·laboració públic-privat que impulsen conjuntament l’Ajuntament i Aigües Sabadell. Com a novetat d’enguany, la instal·lació incorpora un contenidor de reciclatge de l’associació sense ànim de lucre VIDIA, com els que tenen la majoria d’escoles de la nostra ciutat, per incidir en la importància de reciclar l’oli de cuina i no llençar-lo per l’aigüera.

D’altra banda, i como no pot ser d’una altra manera en l’actual context de sequera, l’EDUCASSA incidirà en la importància de cuidar els recursos i fer un consum responsable d’aigua. Els participants a l’activitat coneixeran, també, l’aposta per l’eficiència energètica d’Aigües Sabadell i la producció d’energia renovable, bé a través dels parcs solars (precisament, un dels més grans de tot l’àmbit del sanejament de Catalunya es troba a l’EDAR Riu RIpoll), bé amb el sistema de cogeneració energètica.

A partir del gener tindran lloc les altres activitats de l'EDUCASSA, per a nens i nenes d'entre els 3 i els 9 anys. En aquest últim cas, els tallers tenen lloc bé a l'Aula de l'Aigua o bé a les pròpies escoles. L'EDUCASSA finalitzarà al mes de maig de 2025. Es preveu una participació de més de 5.000 estudiants sabadellencs aquest curs escolar 2024-25.

En paral·lel, aquest curs escolar continuarà viatjant per totes les escoles de la ciutat l’exposició ‘Contrast Hídric’. La mostra aborda les diferències entre l’accés a l’aigua potable, la disponibilitat, el sanejament i el consum de persones de diferents parts del planeta.