Aigües Sabadell es marca l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica del cicle de l’aigua
L’EDAR Riu Ripoll ja s’abasteix fins a un 75% amb energia verda autoproduïda. Es preveu que, en un parell d’anys, la instal·lació pugui ser ‘Zero Emissions’
Aigües Sabadell treballa, des de fa temps, per descarbonitzar la seva activitat i assolir la neutralitat climàtica en els seus processos. L’any 2023, la Companyia ha reduït un 3% les seves emissions de diòxid de carboni, situant la petjada de carboni en 4.006 tones de CO2.
Aigües Sabadell treballa en una doble estratègia per reduir la seva petjada de carboni: per una banda, fent més eficients els seus processos. I, per l’altra, potenciant la generació d’energia renovable a les seves instal·lacions, com ara les dues depuradores de la ciutat i les cobertes dels dipòsits d’aigua potable.
Cogeneració i energia solar fotovoltaica: el camí cap a la descarbonització
El procés de depuració de l’aigua requereix un alt consum energètic. Tot i que el 100% de l’energia que consumeix Aigües Sabadell prové de fonts renovables, es treballa per augmentar l’autoproducció energètica.
Les dues depuradores de Sabadell (Riu Sec i Riu Ripoll) compten amb dos parcs solars fotovoltaics que produeixen 1.350 MWh/any, l’equivalent al consum energètic de 200 habitatges, permetent una reducció de 626 tones de CO2 anuals. La planta del Riu Sec, a més, també compta amb aerogeneradors eòlics.
A la planta de Sabadell Riu Ripoll es porta a terme la codigestió i la cogeneració: Aigües Sabadell és capaç de produir biogàs a partir dels residus del propi procés de sanejament i també d’externs, d'altres indústries alienes al seu procés de depuració, gràcies a la codigestió. Posteriorment, amb la cogeneració, s’aprofita aquest biogàs per a la producció d’energia. L’any 2023 va entrar en funcionament un nou motor de cogeneració, de 360 kWp, que va rebre una subvenció de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE). En l’actualitat, amb la cogeneració, Aigües Sabadell pot produir 1.500 MWh/any d'energia elèctrica i calor suficient per mantenir els reactors anaerobis a la temperatura de treball.
En paral·lel, Aigües Sabadell treballa en la construcció d’una plataforma de valorització energètica de biosòlids a la planta de Sabadell Riu Ripoll, fet que permetrà rebre i tractar fangs d’altres depuradores. Un cop en funcionament, es podrà augmentar la producció energètica procedent de la cogeneració fins arribar al 2.500 MWh/any.
En l’actualitat, gràcies a la producció energètica solar i la procedent de la cogeneració, la planta de Sabadell Riu Ripoll s’abasteix fins a un 75% amb energia verda autoproduïda. Es preveu que, en un parell d’anys, la instal·lació serà ‘Net Zero’: produirà més energia verda de la que necessita.
L’estratègia de reducció de la petjada de carboni de l’activitat d’Aigües Sabadell implica, també, moltes altres actuacions, com ara l’electrificació de la flota de vehicles. Al 2023, la Companyia va incorporar 17 nous punts de càrrega a les seves instal·lacions, que se sumen als 8 carregadors elèctrics que ja existien.
‘Sabadell Aigua Circular’: potenciem la resiliència hídrica de Sabadell
El projecte ‘Sabadell Aigua Circular’, impulsat per l’Ajuntament i Aigües Sabadell, té com a objectiu substituir un 20% de l’aigua que consumeix la ciutat en tot un any per aigua freàtica i regenerada, guanyant en resiliència hídrica, avançant en l’autoabastiment i reduint la dependència de l’aigua de pluja.
Per una banda, es treballa amb l’objectiu de recuperar fins a 1 hm3 d’aigua freàtica, procedent dels pous i mines del Parc Catalunya i del riu Ripoll, per potabilitzar i injectar a la xarxa d’abastament. Les obres, que avancen a bon ritme, se centren en l’actualitat en la canalització de les aigües freàtiques del Ripoll, al seu pas per ronda Zamenhof i Vilarrúbias.
Per altra banda, també es treballa per potenciar els usos de l’aigua regenerada procedent de la instal·lació de Sabadell Riu Sec. Les obres per portar aquest nou recurs fins Can Gambús encaren el seu tram final. En paral·lel, la ciutat es convertirà en capital de l’aigua regenerada del Vallès, exportant el recurs a Cerdanyola o Sant Cugat del Vallès a través d’un projecte que lidera l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Aigües de Barcelona.
Durant els primers sis mesos de l’any 2023 Aigües Sabadell ha subministrat 41.946 m3 d’aigua regenerada, més del doble que al mateix període de 2023 -un 136% més-, un volum d’aigua equivalent a 17 piscines olímpiques o al consum d’aigua potable de 1.200 sabadellencs i sabadellenques en tot un any. Cal recordar que ja al 2023 la ciutat va arribar al seu màxim històric de distribució d’aigua regenerada: 51.380 m3. En l’actualitat, el 45% de l’aigua que es consumeix al polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu Sec, que ja disposa de doble xarxa de distribució (potable i regenerada), és regenerada.