News

Aigües Sabadell crea un nou scape-room educatiu per conscienciar sobre els ODS i el canvi climàtic

Aigües Sabadell crea un nou scape-room educatiu per conscienciar sobre els ODS i el canvi climàtic

L’Aula de l’Aigua estrenarà, el proper dissabte 26 i diumenge 27, la primera activitat educativa de la companyia que integra la gamificació i es dirigeix a tots els públics

Som a l’any 2160 i la Terra i els seus habitants es troben en una situació d’emergència climàtica. Els efectes del canvi climàtic, provocats per l’acció humana, són cada vegada més evidents i és totalment insostenible continuar vivint al planeta a causa de la radiació i contaminació extrema. Els científics calculen que en pocs mesos s’acabaran les existències de menjar i l’oxigen per respirar. La Terra s’està morint i ja és massa tard per salvar la humanitat. O no?

Aquest és el context que els participants al Missió Planeta, el primer scape-room educatiu d’Aigües Sabadell, es trobaran a l’Aula de l’Aigua, l’equipament polivalent de la companyia que, a partir dels propers dissabte 26 i diumenge 27 de març -i en el marc de les celebracions del Dia Mundial de l’Aigua- acollirà aquesta nova activitat. “L’objectiu és que els assistents, petits i grans, entenguin la necessitat d’actuar ja per frenar el canvi climàtic si no volem acabar amb la Terra”, explica Xavier Cabanillas, Director General d’Aigües Sabadell. “Des de la companyia estem convençuts que complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) és la millor estratègia per lluitar contra l’emergència climàtica i construir una societat més justa i igualitària”.  

L’scape-room situa els participants al futur, l’any 2160. La humanitat no ha fet res per aturar el canvi climàtic i fins i tot la societat ha oblidat els ODS. Però un grup de científics ha estat treballant a l’ombra durant dècades en la que és l'última esperança per salvar el planeta i evitar l'extinció total. La Missió Planeta, el projecte secret més ambiciós dels últims temps, recentment ha descobert que l'any 2015 l'ONU va crear 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (Els ODS), unes fites que ajuden a erradicar la pobresa, lluiten contra les desigualtats i les injustícies i poden posar fre al canvi climàtic. Però els ODS estan oblidats i desapareguts des de fa temps. Gràcies a les últimes investigacions s'han pogut localitzar en un laboratori lunar. Els ODS estan encriptats a la lluna i es necessita un equip de persones que pugui superar el repte, portar-los a la terra i salvar el planeta. “Volem fer partícips als assistents en un suposat repte futurista: ells són els escollits per viatjar al laboratori lunar, desxifrar els ODS i tornar a la terra per aplicar-los i salvar-nos. I, tot, en 60 minuts”, explica Elisabeth Santacruz, directora de Sostenibilitat i Transformació d’Aigües Sabadell. “L’activitat està dissenyada per proporcionar una experiència vivencial, amb l’objectiu d’impactar, conscienciar i impulsar un canvi d’hàbits”.

Els participants hauran de superar 7 missions i trobar els ODS encriptats que es troben al laboratori lunar. L’scape-room segueix un patró obert (‘open path’): els reptes poden ser assumits en qualsevol ordre i la prova final serà un metapuzzle que es revelarà amb la combinació de les solucions dels reptes anteriors. A nivell de continguts, Missió Planeta incorpora un assistent virtual, que és un aplicatiu que explica, amb vídeos i grafismes, els reptes a superar.

“No volem competir amb els scape-rooms ja existents; no és el nostre objectiu”, detalla Xavier Cabanillas. “El nostre repte és fer reflexionar la població sobre el desenvolupament sostenible a través del joc”. De fet, els assistents no trobaran una escenografia ni efectes espectaculars, sinó un àmbit acollidor on reflexionar, de forma amena i divertida, sobre la necessitat d’actuar contra l’emergència climàtica i altres problemàtiques actuals.

Com es pot participar al Missió Planeta?        
L’activitat, oberta a tots els públics, ha estat dissenyada per a totes les edats, des dels 12 als 99 anys. Els menors d’edat sempre han d’anar acompanyats per adults. A través d’un servei de reserva prèvia, a través de l’adreça web www.aiguessabadell.cat/missio-planeta, els assistents poden formar equips de fins a 10 integrants. S’haurà la franja horària disponible per poder participar.

El Missió Planeta s’estrena el proper dissabte 26 i diumenge 27 de març, coincidint amb les celebracions del Dia Mundial de l’Aigua, que es commemora demà dimarts. En aquesta primera ocasió, l’activitat es durà a terme entre les 10 i les 14 hores. A partir del mes d’abril, Aigües Sabadell obrirà noves dates i horaris per poder-se inscriure.

La companyia d’aigües preveu també que passaran pel Missió Planeta els i les estudiants que, durant el present curs escolar, estan realitzant el projecte educatiu Factor Blau, dirigit als cursos de 3r i 4t d’ESO i emmarcats en l’assignatura de Servei Comunitari.